تیشرت (به انگلیسی: t-shirt یا tee shirt) نوعی لباس است که برای پوشاندن بالاتنه به کار میرود.
معمولاً تیشرتها دکمه و یقه ندارند و آستینهای کوتاهی دارند.
تیشرتها در اصل برای پوشش زیر (زیر لباس) استفاده میشدند اما در حال حاضر اغلب به عنوان جداگانه و تنهایی بدون لباسهای دیگر استفاده میگردد البته به غیر از سینهبند در زنان. اغلب تیشرتها امروزه مزین به عکسهایی برای تبلیغات و بیان ایده یا ترکیبی از هر دو به همراه کلمات قابل درک و هنری هستند.
تی شرتها لباسهایی معروفند که در سراسر دنیا استفاده میشوند.
تاریخچه
تیشرت تا اواخر قرن ۱۹ میلادی وجود خارجی نداشت.در اواخر قرن ۱۹ میلادی که پوشیدن نوعی از لباس زیر تحت عنوان لباس یکپارچه یا همان Union Suit در میان مردم خصوصا زنان رواج یافته بود کم کم ایده ی جدا سازی قسمت بالایی این لباس های یکپارچه از قسمت های پایینی آن به وجود آمد.
لباس های یک پارچه به دو قسمت تبدیل شد و قسمت بالایی به حدی بلند بود که تا زیر کمر و تا حدی روی باسن رو میپوشاند.با توجه به راحتی و خنکی این لباس های زیر استفاده از آن در اواخر قرن ۱۹ میلادی در میان کارگران تخلیه ی کشتی های باری و معدن چی ها رواج یافته بود.علت این رواج گرم بودن هوای محیط کار آن ها بود.
در میان سال های ۱۸۹۸ تا ۱۹۱۳ در بحبوحه ی جنگ میان آمریکا و اسپانیا پوشیدن لباس زیر هایی با جنس کتان سفید رنگ که دارای آستین های کوتاه بود زیر یونیفرم نظامی در میان سربازان آمریکایی رواج یافت.
بعد ها این مدل زیرپوش در میان تفنگداران دریایی برای حذف لباس ژاکت یکنواخت خود در گرمای هوا استفاده شد.به سرعت تیشرت به عنوان یک تیشرت در میان کارگران در رشته های مختلف رواج یافت.[۲]
تفاوت تیشرت و پولوشرت
عمده تفاوت تیشرت و تیشرت یقه دار (پولوشرت) همانگونه که از نام آن پیداست در تفاوت یقه است.پولو ها دارای یقه ی پیراهن هستند ولی تیشرت ها دارای یقه گرد و یا یقه هفتی هستند.
چاپ روی تیشرت
چاپ روی تیشرت ها یکی از صنعت های بسیار محبوب تولید لباس است.طرح های روی تیشرت ها میتوانند به صورت اشکال متفاوتی باشند.تایپوگرافی،تصاویر افراد مشهور و معروف،تصاویر انیمیشنی و بسیاری دیگر از انواع طرح های چاپ هستند.همچنین بسیاری از خوانندگان از طریق فروش تیشرت های هواداری خود به نوعی کسب درآمد میکنند.
- چاپ SCREEN
- چاپ به صورت مستقیم (DTG)
- چاپ تی شرت حرارتی
- چاپ سابلیمیشن
تیشرت تکامل یافته لباس زیر در قرون گذشته است. در قرون قبل لباس سرهمی بلندی به عنوان لباس زیر استفاده میشد که به مرور زمان از یک تکه بودن به دو تکه بودن تغییر پیدا کرد. قسمت بالایی را آنقدر بلند انتخاب میکردند تا زیر کمربند بیاید. این لباس زیر دو تکه به دو صورت با دکمه و بی دکمه عرضه میشد، و به دلیل اینکه پوشش خوبی برای محیطهای با حرارت بالا بود، در اواخر قرن نوزدهم توسط معدنچیان و کشتیگیران بسیار مورد استفاده قرار میگرفت.
اولین تیشرتها به عنوان لباس زیر بدون دکمه به دوران جنگ بین اسپانیا و آمریکا بین سالهای ۱۸۹۸ تا ۱۹۱۳ برمیگردد، زمانی که نیروی دریایی آمریکا شروع به رواج دادن آن به عنوان لباس زیر کرد. این لباسها پنبهای، آستین کوتاه، سفید و یقه گرد بودند که به عنوان لباس زیر یونیفرم پوشیده میشدند. این تیشرت اولیه بین ملوانان، تفنگداران دریایی و در محیطهای گرمسیر، بسیار مورد استفاده قرار میگرفت، چون به راحتی میتوانستند لباس فرم خود را کنار بگذارند، و این تیشرت را بپوشند.
این لباس جدید، به سرعت به عنوان لباس کار بین کشاورزان و کارگران صنایع مختلف رواج پیدا کرد. از آنجاییکه به راحتی پوشیده میشد، تمییز کردنش آسان بود و البته ارزان بود، بین پسران جوان محبوب شد. کلمه تیشرت در سال ۱۹۲۰ در فرهنگ لغت مریام وبستر ثبت شد، و دلیل نامگذاریش به T-Shirt از روی ظاهر آن بود.
همزمان با رکود بزرگ تیشرت به عنوان لباس پیشفرض برای انجام کارهای مزرعه، و همچنین پوشش بالاتنه استفاده میشد. در طول جنگ جهانی دوم تیشرت بین مردان نیروی دریایی بسیار رواج پیدا کرد، و کم کم پوشیدنش همراه شلوار فرم بین سربازان عادی شد. اما بعد از اینکه مارلون براندو در سال ۱۹۵۱ در فیلم اتوبوسی به نام هوس با تیشرت ظاهر شد، این لباس محبوبتر شد و در رده لباسهای فشن قرار گرفت. اغلب پسران هنگام کار یا بازی خارج از خانه ، این تیشرت را میپوشیدند و همین باعث شد که کم کم به عنوان لباس معمولی و گاه به گاه پوشیده شود.
چاپ روی تیشرت به صورت محدود مورد استفاده قرار میگرفت، در سال ۱۹۴۲ مجله لایف با کاور تیشرتی با طرح Air Corps Gunnery School منتشر شد.
در سال ۱۹۶۰ چاپ روی تیشرت به جهت بیان عقاید، تبلیغات، در تظاهرات و یادگاری دادن محبوب شد و رواج پیدا کرد.
امروز تیشرت به عنوان یکی از لباسهای محبوب پوشیده میشود، و در طرحها و رنگهای مختلف در دسترس است. شرکتهای مختلفی در جهت برندینگ از تیشرت استفاده میکنند.
چرا می گوییم t-shirt ؟
تیشرت در واقع کلمه ای انگلیسی است . کلمه shirt در انگلیسی مخصوص لباسی است که در بالا تنه پوشیده میشود. مانند پیراهن خودمان
اما T-shirt به لباسی گفته میشود که اساسا ساده می باشد. جلو بسته بوده و دکمه ندارد. یقه خاصی نداشته و آستین کوتاه می باشد. این نوع لباسها از ابتدای پیداش یک البسه ی ساده و راحت و دم دستی بوده اند. این نوع پوشش در اوایل در واقع نوعی زیرپوش (و زیر پیراهنی ) محسوب می شده و به عنوان لباس زیر مورد استفاده قرار می گرفته است که بعدها کمی تکامل یافت و به عنوان یک پوشش عمومی بکار برده شد.
به این خاطر این لباس به تیشرت معروف شده است که شکل ظاهری T انگلیسی دارد. یعنی هم جلو بسته بوده هم آستین کوتاه می باشد. تیشرت ها عموما یقه ساده ( یقه گرد ) می باشند. البته نوع یقه دار آن نیز وجود دارند که در همین مقاله به آنها ( پولو شرت ، polo shirt ) اشاره خواهیم کرد.
گاهی آنها را جیب دار نیز تولید می کنند. برخی نیز آستین بلند تولید می شوند که معمولا برای هوای خنک تر و سرد استفاده می شود که به آنها تیشرت آستین بلند میگویند ( t shirt long sleeve ).
امروز تیشرت ها با چاپ های مختلفی که دارند شکیل تر شده اند و دارای تنوع زیادی هستند که هر سلیقه ای را به خود جلب می کنند و جزو رایج ترین پوشش و لباس محسوب می شوند چرا که پوشیدن و شستشوی آنها آسان است و معمولا قیمت های گرانی ندارند چرا که از پارچه های سبک تر و گاها ارزان تر استفاده می شود. منظور از پارچه های ارزان ، پارچه های بد و بی کیفیت نیستند بلکه در مقایسه با لباسهای دیگر مثلا لباس مجلسی زنانه یا کت و شلوار مردانه یا شلوارهای رسمی و غیرو، پارچه های گران قیمتی ندارند. در حال حاضر تیشرت اکثرا از جنس پنبه ( که به نخی معروف است ) یا ویسکوز تولید می شوند . ممکن است از اسپان، فیلامنت ( فلامنت ورزشی ) یا نخ های دیگر یا ترکیب نخ ها مثلا 70 درصد پنبه 30 درصد مواد ( الیاف مصنوعی ) نیز استفاده شود . مثلا جنس اسپان، ( یا درصد بالایی مواد + اندکی پنبه ) می باشد و در برابر پنبه و ویسکوز ضعیف تر محسوب می شود. عقیده عمومی بر این است که ویسکوز نیز الیاف مصنوعی است و تیشرت با جنس پنبه حتما از ویسکوز بهتر است اما اینطور نیست . ویسکوز نیز اساس طبیعی دارد و مواد اولیه آن از طبیعت و الیاف و الوار به دست می آید که در صنعت فراوری شده و به نخ تبدیل می شود . در هر حال تیشرت نخی ( پنبه ) به دلیل اینکه نخ آن از گیاهِ پنبه و از طبیعت استخراج شده است با پوست و طبیعت انسان سازگار است. تهویه خوبی دارد و قیمت آن نیز نسبتا مناسب است و برای تولید پارچه گزینه خوبی بوده و قیمت نسبتا مناسب هم دارد. تشخیص اینکه یک تیشرت صد در صد پنبه یا صد در صد ویسکوز باشد برای عامه مردم نسبتا دشوار است و باید به صداقت فروشنده یا فروشگاهی که از آن خرید می کنید اطمینان داشته باشید.
برخی از پوشاک و لباس هایی که بر مبنای ویسکوز تولید می شوند خصوصا برای پوشاک بانوان مانند تیشرت و تاپ های زنانه ممکن است ویسکوز + پلی استر ( یا مقداری الیاف مصنوعی باشد). برخی از مردم نسبت به پلی استر که الیاف مصنوعی می باشد حساس هستند اما از طرفی باعث دوام و قوام پارچه شده و از دفرمه شدن زودهنگام پارچه جلوگیری میکند. خود پنبه پنبه نیز انواع مختلفی دارد. در یک کلام در صنعت پارچه ( نساجی و بافت ) ، انواع متنوعی از نخ ها و ترکیبات آنها وجود دارد که خود بحثی مفصل و تخصصی می طلبد.
T shirt یک لباس کاملا رسمی نیست. مثلا معمولا کسی با آن به عروسی نمی رود یا به عنوان یک سخنران وارد کنفرانس نمی شود حتی اگر چاپ و طرح و ظاهری زیبا داشته باشد. اما این بدان معنا نیست که نتوان آن را در جاهای رسمی تر مانند سر کلاس دانشگاه ، یا یک مهمانی پوشید. تی شرت به زعم من ِ نویسنده یک آچار فرانسه در پوشش می باشد که هر کاری ازش بر می آید. مهمانی های نیمه رسمی ، ست کردن آن با کت برای مجالس رسمی تر ، گردش و تفریح و خرید در کوچه و بازار و خیابان و در حین ورزش و کار و غیرو ..
تیشرت یقه هفت ( V-neck ) نیز وجود دارند که هم یک مدل خاص محسوب می شوند هم برای زمانی مناسب است که مثلا بخواهیم پیراهنی روی آن بپوشیم و یقه تیشرت مشخص نباشد در اینصورت مدل یقه هفت میتواند گزینه مناسبی باشد.
زیرپوش های نخی ، در واقع مدلی از تیشرت می باشند که هیچ چاپ و نوشته ای روی آن نیست و از پارچه های نازک تر برای تولید آنها استفاده می شود. که معمولا مردم از رنگ سفید آن استفاده می کنند. البته رنگهای دیگر آن نیز مرسوم است. تیشرت اگر ساده باشد و چاپ خاصی نداشته باشید میتواند به عنوان زیرپوش نیز استفاده شود هر چند ممکن است پارچه تیشرت نسبت به زیرپوش کمی ضخیم تر باشد اما برای فصل سرد مثل زمستان جواب می دهد !
تیشرت های یقه دار ( معمولا یقه برگرد ) را polo shirt می گویند که عموما دو یا سه دکمه نیز دارند. اما می توانند بدون دکمه هم باشند.
کلمه پولو به این خاطر است که این مدل یقه دار در ابتدا توسط بازیکنان پولو در طول دهه 1920 میلادی مورد استفاده قرار گرفت. تی شرت های یقه دار یا پولو شرت ها رسمی تر از مدل یقه گرد هستند و اگر میخواهید شکیل تر به نظر برسید یا در محیط های رسمی و نسبتا رسمی حضور یابید میتوانید پولوشرت ( polo shirt ) بپوشید تا شیک تر بنظر برسید.
تیشرت لانگ چیست؟
تی شرت که به انگلیسی T-shirt یا Tee shirt گفته می شود نوعی لباس برای پوشاندن بالاتنه است که در میان جوانان طرفداران بسیار زیادی دارد.
معمولا تی شرت ها دکمه و یقه ندارند و آستین های تی شرت ها کوتاه هستند.
شاید تا چند سال گذشته از تی شرت به عنوان یک پوشش زیر پیراهن استفاده می شد و اغلب آقایان و حتی برخی از خانم ها با تیپ های گروه اسپرت، تی شرت های خود را با پیراهن های متفاوت می پوشیدند اما در سال های اخیر با تغییراتی که در استایل و پوشش به وجود آمد از تی شرت ها به طور جداگانه و بدون پیراهن استفاده می شود.
تی شرت ها طراحی های متفاوتی دارند. برخی از تی شرت ها دارای عکس های تبلیغاتی یا برندهای متفاوت و یا حتی ایده و نوشته هایی هستند و طراحی های جدید باعث زیباتر شدن تی شرت ها شده است.
برخی از تی شرت ها هم کاملا ساده هستند و این نوع تی شرت ها برای استفاده در زیر پیراهن مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی از تی شرت هایی که امروزه در بازار مد و لباس مورد استفاده قرار می گیرد تی شرت لانگ است.
تی شرت لانگ معمولا دارای یک ارتفاع بلندتر از تی شرت های معمولی است و اغلب اوقات در طراحی آن از اندازه ای تا قسمت ابتدایی ران استفاده شده است.
به دلیل نوع تی شرت لانگ بهتر است از شلوارهای تنگ و چسبان جین برای ست کردن آن استفاده کرد که به اصلاح به آن ها اسلیم یا اسکینی گفته می شود.
شلوارهایی که تنگ و چسبان هستند یک تضاد مناسبی با گشادی قسمت بالاتنه به وجود می آورند که آقایانی که این نوع سبک مورد انتخاب آن هاست می توانند تی شرت لانگ خود را با شلوارهایی چسبان و تنگ ست کنند.
برای استفاده از کفش هم بهتر است از کتانی های تک رنگ و ساده استفاده شود و یک از ویژگی های خوب تی شرت های لانگ برای آقایان این است که در فصل های سرد می توانند این نوع تی شرت را با کت های جین، خلبانی و هودی استفاده کنند.
این یک نظر آزمایشی است.